Maak direct een afspraak: 075 - 6314510 Maandag t/m Vrijdag van 09:00 t/m 11:30 uur.

Wat doet een mondhygiënist

Mondhygienisten geven adviezen t.a.v. de mondhygiëne waardoor er minder kans op gaatjes en tandvlees problemen ontstaan. Daarnaast richt de mondhygienist zich op het verwijderen van de ontstekingsbron ( tandsteen, plaque etc.)

Wat kunt u bij ons verwachten:

  • Wij brengen de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stellen een passend behandelplan op.
  • Wij geven uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit.
  • Wij geven voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.
  • Wij verwijderen plaque, tandsteen en aanslag en maken worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving.
  • Wij brengen gebitsbeschermende middelen aan ( fluoride), polijsten vullingen en bleken het gebit.
  • Wij vullen kleine gaatjes, in opdracht van de tandarts.
  • En boven al bepalen we samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

Wat is het verschil tussen een mondhygiëniste en preventie - assistente?

Een mondhygiëniste is een HBO-opgeleide paramedicus die voortdurend aan de kwaliteitseisen van het KRM ( kwaliteitsregister Mondhygiënisten) word getoetst. De behandelingen die de mondhygiëniste uitvoert zijn vooral gericht op de preventie, het voorkomen van tandvleesproblemen / gaatjes en het verwijderen van oneffenheden op de worteloppervlakken ( onder het tandvlees). De mondhygiëniste is vooral gespecialiseerd in het behandelen van tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis. De combinatie van deze taken maakt de mondhygiëniste tot specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid. Een preventie - assistente is een assistente die via het volgen van een cursus een aantal handelingen van de mondhygiëniste mag uitvoeren. De preventie - assistente valt onder de supervisie van de tandarts. Het is niet toegestaan dat een preventie - assistente zich een mondhygiëniste noemt. Twijfelt u eraan of u door een mondhygiëniste of preventie - assistente wordt behandeld, dan kunt u op het diploma register van de mondhygiënisten vereniging controleren of uw behandelaar hier tussen staat. Link: http://mondhygienisten.nl/index.php/vakinformatie/diplomaregister